Eerlijk voedsel produceren, met respect voor de boer, de dieren en de natuur. Bekijk online

Nieuwsbrief voor leden - nr. 99 - 26 mei 2024

Vooraf

We zijn weer volop in bedrijf, en de iedereen is van harte welkom voor de wekelijkse uitgifte (na aanmelding). Deze week in de nieuwsbrief:

  • Update van de boeren
  • Goed gehekt
  • Agenda
  • Reminder: Inschrijven ‘diensten’ Open Dag (2 juni)
  • Rucola over? Maak er heerlijke pesto van
  • Volop aanloop bij de Lentefair
  • Wist je dat ... ?

Update van de boeren

Deze week weer een update van onze boeren via een (extra lang) filmpje, want er gebeurt veel op onze boerderij. 

Rondje gewassen

Daniel geeft tekst en uitleg bij een aantal gewassen, waaronder de Koras (tomaten), aardappels, kapucijners in bloei, aardbeien, raapstelen (tweede ronde), gerst en tuinbonen (waarop natuurlijke bestrijders, lieveheersbeestjes, de schadelijke bonenluis opeten).

Schoffelen met de trekker

Ondanks de regen, waarvoor extra greppels gegraven moesten worden voor de afwatering), is voor het eerst geschoffeld met de trekker! Dat ging best goed, dus geïnteresseerden mogen leren trekker rijden met de schoffelmachine eraan gekoppeld. Meld je via boer.heemstede@herenboeren.nl als je dit wilt leren. 

Meewerken Open Dag

Tot slot roep Daniel op om op zondag 2 juni tijdens de Open Dag gezellig te komen werken op het land of je in te schrijven om bezoekers rond te leiden. De aanmeldingen zijn binnengestroomd na het item over Herenboeren op het NOS journaal.

Tot snel!

Goed gehekt 

Jullie hebben ze vast al gezien, onze nieuwe houten hekken! Timmerleden Jan Maan en Rens Meijer hebben erg mooi werk geleverd, in raad en daad bijgestaan door Marcel Oomen.

Na berichten over voorbijgangers die in verwarring waren over een afgesloten doorgang, heeft het bestuur in overleg met de boeren besloten om de hekken standaard in een positie te zetten die het openbare wandelpad vrijhoudt. Bijkomend voordeel is dat voorbijgangers zo goed zien dat de weg naar de boerderij privé terrein is.

Heel veel dank, beste timmermannen, met dit hek kunnen we wel 30 jaar vooruit!

AGENDA

Zaterdag 1 juni: wekelijkse uitgifte

Zondag 2 juni: Open dag voor iedereen

Zondag 23 juni: Meewerkdag voor leden van andere Herenboerderijen

Donderdag 27 juni, 20 uur: ALV op de boerderij

Dagelijks: genoeg werk te doen! Kijk in het Inzetrooster.

Reminder: Inschrijven ‘diensten’ Open Dag (2 juni)

Op zondag 2 juni organiseren we een Open Dag van 13.00 tot 17.00 uur. Doel is natuurlijk om zo veel mogelijk potentieel nieuwe leden te interesseren voor onze boerderij. 

Wie wil hierbij helpen?

We hebben voor die dag diensten aangemaakt in het Inzetrooster, variërend van hulp bij de opbouw en rondleidingen tot parkeerhulp en afbouw. 

Schrijf je nu alvast in voor één of meer diensten via het Inzetrooster.

Alle teams en ploegen zullen zichzelf zowel informatief als creatief presenteren. Het bestuur zal doorlopend informatiesessies verzorgen in De Oude Melkput.

TIP: Wees een enthousiaste ambassadeur en deel de berichten over de Open Dagen via Facebook en Instagram van Herenboeren Heemstede en Herenboeren Nederland of nodig je buren/vrienden/bekenden/collega's uit om ook een kijkje te komen nemen.

Teveel rucola? Maak er heerlijke pesto van

Wist je dat op onze website allerlei recepten beschikbaar zijn, waaronder tips voor het bewaren en verwerken van kruiden? Zo ook een recept voor rucola pesto met walnoten. Eet smakelijk.

Volop aanloop bij de Lentefair

Het was een uitprobeersel: laten we een kraampje huren op de Lentefair in Heemstede. We richten dit sfeervol in met onze oogst van groenten en kruiden en wat ander representatief (beeld)materiaal en we gaan met een aantal enthousiaste leden flyers uitdelen en mensen aanspreken. 

"Ah, Herenboeren - dat was laatst op het journaal", hoorde je af en toe bij het langslopend publiek. Een mooie aanleiding om het gesprek aan te gaan.

Terugkijkend hebben we honderden mensen gesproken, waarvan toch enkele tientallen hebben aangegeven graag kennis te komen maken omdat het concept hen aanspreekt. 

We kijken uit naar een goedbezochte Open Dag! 

Wist je dat ...

… varkens ontzettend sociaal en intelligent zijn. Zij zijn zelfs meer ontwikkeld dan een kind van 3 jaar. Ze staan in hetzelfde rijtje als dolfijnen en mensapen.

… varkens een goed geheugen hebben? Als je op verschillende plaatsen verschillende hoeveelheden voedsel verstopt, weten ze na verloop van tijd precies op welke plek zij het meeste voedsel vinden.

… de universiteit Wageningen in 2011 samen met de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht een spel ontwikkeld heeft voor varkens? Varkens zijn in staat om een joystick te bedienen en een videospelletje te spelen.

(deze weetjes zijn door Joyce verzameld)

facebook  twitter  instagram 
Herenboeren Heemstede - Landzichtlaan 68, Heemstede

©Herenboeren Heemstede