🌿 Recept calendula zalf
Calendulazalf: fijn voor schrale huid, ruwe handen of ellebogen/knieën, kleine littekens, helpt de huid herstellen. Ingrediënten basis: . Potje 2/3 gevuld met gedroogde calendula blaadjes (niet aandrukken) . Olie […]
🌿 Eetbare bloemen
Eetbare bloemen Het zonnetje heeft volop geschenen en daarmee komen ook de eetbare bloemen in de kruidentuin op. We zetten ze graag even voor je op een rijtje: Borage ofwel […]
🌿 Brandnetelzaadjes: bomvol powerrrr
Veel mensen eten graag chia zaadjes als extraatje in het eten. Maar wist je dat we ook powerfood van eigen bodem hebben op de boerderij? De zaadjes van brandnetels zijn […]
Stamppotje met sla: verrassend lekker!
In het seizoen komt er veel sla van het land. Een van onze leden kwam met het idee voor een stamppotje met sla: verrassend lekker en even wat anders met […]
Stamppot raapsteeltjes, plantaardig (met jus!)
Stamppot raapsteeltjes, of keeltjes zoals mijn moeder deze groente noemt, is een heerlijk gerecht uit (groot)moeders tijd, op en top Hollandse kost. Dit recept is een vegan variatie, vol smaak […]
🌿 Rucola pesto met walnoten
Rucola leent zich heel goed voor het maken van een pittige pesto. De walnootjes zijn niet alleen heerlijk, maar ook een wat betaalbaarder alternatief voor pijnboompitjes Ingrediënten: . 30 gr […]
Pasta Napoletana met kruiden
Misschien wel het meest eenvoudige pasta gerecht dat er is: Pasta Napoletana. Maar daarom niet minder lekker. Dit recept is eigenlijk de luxe versie daarvan: vol met heerlijke kruiden van […]
🌿 Verfrissende drankjes met kruiden
Genoeg drinken is belangrijk voor de gezondheid. Zeker op warme dagen is het heerlijk om een kan of glas ijskoud water in de buurt te hebben. Met extra ingrediënten uit […]
🌿 Kruiden drogen: de hele winter plezier
Ook dit voorjaar hebben we weer hard gewerkt om deze zomer een overvloed aan kruiden te kunnen aanbieden. Heerlijk om je gerechten nog meer smaak te kunnen geven. Sommige kruiden […]
🌿 Wat kun je allemaal met Citroenmelisse?
Citroenmelisse is een uitbundige plant in onze kruidentuin, die al vroeg in het jaar blad heeft. Citroenmelisse heeft een citrus smaak, die neigt naar citronella. Daarom niet te veel tegelijk […]
Risotto met paddenstoelen, venkel, citroenmelisse en salie
Met deze risotto zet je een heerlijk gerecht op tafel met een een frisse smaak door de citroenmelisse en citroen, maar met een aardse toon door de paddenstoelen, venkel en […]
Pesto maken
De meest bekende pesto is pesto met basilicum. Op onze boerderij telen we elk jaar zowel de groene als de rode basilicum. In het seizoen is er ruim voldoende basilicum […]
Lente salade met kruiden, radijs en parelgerst
Deze salade is heerlijk fris en heel geschikt om in de lente te maken, wanneer de in deze salade gebruikte kruiden al boven de grond staan. Ingrediënten 4 personen 200 […]
Bijgerecht aubergine- citroenmelisse
Bijgerecht voor 4 personen Citroenmelisse kun je voor thee gebruiken, maar wordt in het Midden Oosten ook vaak in salades of groente gerechten gebruikt. Dit recept is heerlijk als bijgerecht […]
Ingelegde groenten zoet/zuur
Komkommer, uien of andere groenten in zoetzuur zetten is eigenlijk heel gemakkelijk. Niet te verwarren met het inmaken van zure bommen, waarvoor je wat meer geduld moet hebben en wat […]
Zoete aardappel soep
Deze soep is even rijk van smaak als rijk aan ingrediënten. Deze soep is daarom bij uitstek geschikt om te serveren bij een etentje of feestje. In de genoemde verhoudingen […]
Spitskool met miso
Met deze spitskool heb je altijd je extra portie groente bij nasi of bami klaar staan. Ingrediënten (4 pers): . 1 grote spitskool . 30 gr witte miso . […]
Oosterse Andijviesalade met kipstukjes en sinaasappel
Heerlijke maaltijdsalade én eens een keer echt iets anders dan stamppot. Eet je liever minder koolhydraten? Dan kun je gemakkelijk minder of geen bulgur toevoegen. Ingrediënten (4 pers): . 200 […]
🌿 Tijm siroop
De allerbeste tijmsiroop maakt de Kruidenvrouw van Heemstede en Herenboerin, Cynthia Kuipers. Zij maakt een krachtige siroop met meerdere ingrediënten die elkaar aanvullen en de werking versterken, zoals weegbree, zoethout […]
🌿 Salie likeur
Deze likeur hebben we in de zomer van 2023 voor het eerst geproefd en is absoluut een topper! Makkelijk zelf te maken, ook leuk als cadeau. Je kunt de salie […]
Aubergine burgers op een pita broodje
Geïnspireerd door Jamie Oliver, met een kleine eigen twist. Deze aubergine burgers zijn een hit ! Natuurlijk bij uitstek een mooi gerecht om op de BBQ te bereiden. Ingrediënten 4 […]
Uiensoep met sherry en shitake (en knoflook croutons)
Deze volledig plantaardige variant op de bekende franse uiensoep maak je op smaak met de shitake en bij voorkeur ook met knoflook croutons. Er is in dit recept geen bloem […]
Gepofte prei met mosterd-roomsaus
Dit groente gerecht past altijd. De prei kun je stoven in de pan, in de oven, of op de BBQ. Wanneer je de prei op de BBQ legt haal je […]
Italiaanse boeren soep met verse salie, tijm, laurier en oregano
Deze stevige maaltijdsoep is heerlijk voor de winterdag, of wanneer je met het gezin allemaal op andere tijden eet (vanwege sport bijvoorbeeld). De verse kruiden maken deze soep helemaal af. […]
Gebakken aardappeltjes met frisse dragon-bieslook dressing
Dit gerecht past heerlijk bij een stukje vis of vlees met gestoofde prei of asperges. Ingrediënten voor 2 personen: . 350 gr geschilde aardappels (natuurlijk van de Herenboeren!) . boter/olie […]
Kruidenpakket: ‘Bouillonblokje’
Kruiden oogst tip: stel je eigen bouillonblokje samen, zonder onnodige toevoegingen.Voor 1 bouillonblokje neem je een hand vol van de kruiden selderij, peterselie en lavas. Naast zout zijn dit de […]