Eerlijk voedsel produceren, met respect voor de boer, de dieren en de natuur. Bekijk online

Nieuwsbrief voor leden - nr. 107 - 21 juli 2024

Vooraf

Hoera, de zon! Deze week in de nieuwsbrief:

  • Update van de boeren
  • Nieuw dit jaar: de Zapalito
  • Tips vanuit Fit & Farming
  • Oproep: gegevens verzamelen
  • Agenda
  • Onze Herenboerderij in het nieuws
  • Natuurdrama's
  • Volg boerderij-gebeurtenissen via WhatsApp
  • Wist je dat (kraan)? 
  • Wist je dat (winterkoninkjes)?

Update van de boeren

Boer Daniël praat ons bij in zijn wekelijkse video. Er staan veel kleine plantjes klaar om de komende week te planten (o.a. diverse kool- en slasoorten). Hiermee hopen we dat de oogst de komende weken beter wordt. 
Natuurlijk is er deze periode altijd veel behoefte aan schoffelaars. 

Klik op de afbeelding om de video te bekijken. 

Nieuw dit jaar: de Zapalito

Zaterdag kon je de Zapalito voor het eerst tijdens de uitgifte meekrijgen. De Zapalito is een vrucht die groeit en wordt gegeten zoals een courgette, maar eigenlijk is het stiekem een pompoen. Ze zijn te oogsten vanaf 10 cm (iets groter dan je vuist). 

Tips vanuit Fit & Farming 

De eerste week was al succesvol en gezellig. Wat bleek is dat er ook veel interesse is in het werken in een goede houding en ook het gebruik van welk gereedschap.

Tip 1: Voetenwerk: Zet regelmatig stapjes met de voeten, zodat je niet teveel draait vanuit je rug.
Tip 2: Zorg dat je zwaartepunt tussen je voeten in valt, leun dus niet teveel naar voren of hang niet op één been.
Tip 3: Laat het gereedschap zoveel mogelijk het werk doen, gebruik een schepje ipv te trekken. Neem bv de "hak" met scherpe hoeken, voor het grove lastige onkruid.
Tip 4: Wissel veel af met links, rechts, zitten, staan, bukken.
Tip 5: Kom lekker meedoen! Als je liever op een andere dag: ochtend / middag / avond wil en we hebben een groepje bij elkaar, laat het gerust weten aan Maaike Estor!
 
Meedoen? Zie de agenda.

Oproep: gegevens verzamelen

Welk lid is bereid om wekelijks de prijs van de uitgegeven producten op te zoeken op de website van EkoPlaza en deze gegevens t.b.v. het bestuur in een spreadsheet te zetten? Kost 20-30 minuten per week. Meld je aan bij de secretaris. Bij voorbaat dank!

AGENDA

Zaterdag 27 juli: wekelijkse uitgifte

Maandag 22, 29 juli en 5 augustus, 9 - 12 uur: Fit & Farming

Donderdag 25 juli en 1, 8 augustus, 18:30 - 21:30 uur: Fit & Farming

Vrijdag 6 september: Kamperen op de boerderij voor kinderen (SAVE THE DATE)

Dagelijks: genoeg werk te doen! Kijk in het Inzetrooster.

Onze Herenboerderij in het nieuws

De lokale nieuwszender Haarlem105 besteedde in 2022 aandacht aan de opening van onze boerderij. Onlangs kwamen ze terug om te kijken hoe de zaken erbij stonden. Klik op de afbeelding hieronder om het item te bekijken. De secretaris wordt in de video 'voorzitter' genoemd... foutje van de redactie van Haarlem105.

Natuurdrama's

In deze periode kruipen veel vogels uit het ei. De ouders doen veel moeite om hun kroost groot te krijgen. Helaas gaat het wel eens mis. Zo viel onlangs een zwaluwnest op de grond met als gevolg vijf dode jongen. Ook bij het ringen van de jonge sperwers in Meermond bleek dat één van de kuikens op apegapen lag, zie afbeelding hieronder. Tja, het is de natuur ...

Volg boerderij-gebeurtenissen via WhatsApp

Binnen de HBH community zijn diverse WhatsApp groepen actief. De teams en ploegen hebben vaak hun eigen groep. Onderstaande app-groepen zijn voor iedereen interessant.

  • HBH Vraag het de leden. Onder onze leden zijn ontzettend veel kennis en materialen aanwezig die we kunnen gebruiken voor de boerderij. Soms hebben de boeren op korte termijn iets nodig voor de boerderij (materialen, expertise) en is een oproepje in de nieuwsbrief niet snel genoeg.
  • HBH Werken op het land: In deze groep zit iedereen die graag werkt op het land. Alle belangrijke berichten omtrent werken op het land worden gedeeld in deze app: bijgestelde planningen, oproepen voor extra handen, etc.
  • HBH Foto’s en fun: Voor en door leden die graag foto’s en verhalen delen van belevenissen op de boerderij, recepten, interessante artikelen of symposia en andere HBH-gerelateerde weetjes. In deze app kan iedereen berichten plaatsen en reageren op elkaars berichten. 

De uitnodigingslinks vind je onder de button 'Contactgegevens & WhatsApp groepen & handig om te weten'

Wist je dat ...

... er vanaf deze week een heuse wasbak met een kraan in de schuur geïnstalleerd is? Ad en zijn goede vriend Arie hebben de waterleiding doorgetrokken naar de koffiecorner, zodat er geen water meer gehaald hoeft te worden. Dank!

Wist je dat ...

... je soms vogeltjes hoort zingen vanuit hun nestjes in de schuur? Niet alle nesten zijn in gebruik genomen. Zowel aan de zang, als ook aan dit gegeven over de nesten, gaat het om het winterkoninkje. Hierbij wat leuke informatie over deze kleine, ijverige jongen:

  • Het mannetje bouwt in het vroege voorjaar verschillende nesten die door het vrouwtje aan een nauwkeurige inspectie worden onderworpen. Zij kiest er dan eentje uit om in te broeden. Het zijn gesloten nesten, met een kleine, ronde opening aan de zijkant.
  • Doorgaans maakt een mannetje zo’n 6 nestjes per jaar, maar een overijverige Nederlandse mannelijke winterkoning bouwde ooit een recordaantal van 12 nesten in één broedseizoen.
  • Als het vrouwtje op de eieren zit, probeert het mannetje een ander vrouwtje te lokken in één van de andere nesten. 
  • De helft van de mannetjes houdt het gewoon bij één vrouwtje, maar de andere helft van de mannetjes hebben 2-4 vrouwtjes per broedseizoen.
picture
photo
facebook  twitter  instagram 
Herenboeren Heemstede - Landzichtlaan 68, Heemstede

©Herenboeren Heemstede