Deze soep is even rijk van smaak als rijk aan ingrediënten. Deze soep is daarom bij uitstek geschikt om te serveren bij een etentje of feestje. In de genoemde verhoudingen is deze soep heel mild, en daarmee kids proof. Als je van pittig houd kun je natuurlijk meer curry pasta gebruiken of zelfs een rood pepertje toevoegen.
Ingrediënten (4-6 pers)
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
200 gr zoete aardappels
1 blik kokosmelk
2 groente bouillonblokjes
2 cm gember
1 wortel in stukjes
75 gr rode linzen
1 grote tl massaman curry pasta
1 stengel lemongrass
sap en rasp van 2 limoenen
1 el nigella zaad (zwarte komijn)
bosje verse koriander
2 cm verse kurkuma wortel of 1 el poeder
4 limoenblaadjes (kaffir lime blad)
1 laurierblad
2 el kokosbloesem suiker (of lichte basterd suiker)
Bereiding:
. Fruit de ui met knoflook aan in de pan. Rasp de gember en voeg toe. Hak de verse kurkuma in stukjes en voeg toe.
. Voeg de curry paste toe en bak even mee, zodat de geur en smaak geactiveerd wordt.
. Schil de zoete aardappels en hak in blokjes, voeg toe
. Zet de zoete aardappel ruim ‘onder water’, voeg de linzen toe en breng aan de kook
. Schil de wortel en hak in stukjes, voeg toe
. Voeg de lemon grass, limoenrasp en -sap, kafir lime blaadjes, laurier, bouillon blokjes, nigella zaad en suiker toe. Hak de steeltjes van de koriander fijn en voeg toe.
. Laat de soep nu 15-20 min pruttelen op gemiddeld vuur. De substantie is nog vrij dik. Voeg vocht toe als het te veel indikt.
. Verwijder de kafir blaadjes, lemon grass en laurier.
. Pureer de soep glad met een staafmixer. Voeg eventueel wat vocht toe om gemakkelijk te pureren.
. Voeg nu de kokosmelk toe en verdun de soep met water tot de gewenste dikte. Warm de soep weer op voor serveren.
. Voeg de koriander blaadjes toe en bewaar enkele blaadjes voor garnering. Voor een nog luxere versie: voeg nog sesamzaadjes of zaden toe (pompoenpitten, pijnboompitjes).