Skip to content
Menu
HDR uitgifte DSC_6023

 

Inzet op de boerderij

Op een boerderij van deze omvang en opzet zijn vele handen nodig. Op de Herenboerderij is een groot aantal vrijwilligers actief, ondersteund door twee enthousiaste en deskundige boeren. Naast het bestuur zorgen diverse ploegen en teams voor de dagelijkse werkzaamheden.

Ploegen

In ploegen zetten leden zich in op allerlei terreinen op en rond de boerderij die met de productie te maken hebben. Op dit moment hebben we ploegen voor de Oogst, Boomgaard, Varkensverzorging, Schapen/runderen verzorging, Kippenverzorging en de Slacht.

Teams

Ter ondersteuning van alles rondom het primaire proces zijn teams ingesteld op het gebied van de Bouw, Uitgifte, Natuur, Bijen, Kruidentuin, Ledenadministratie en Communicatie. Daarnaast is er een team dat de penningmeester ondersteunt, een ICT Team en een team dat de gemeenschapsvorming bevordert.

Bestuur en boeren

Op deze pagina stellen het bestuur en de boeren zich voor. Het voormalige (oprichtings-) bestuur en de boeren die de boerderij in 2022 aan een vliegende start hebben geholpen, hebben een plek op de eregalerij.

Contactgegevens van de coördinatoren van de Teams en Ploegen zijn hier te vinden. Gebruik deze link voor de contactgegevens van het bestuur, de boeren en relevante whatsapp-groepen. Deze informatie is alleen toegankelijk voor leden.

Fabian Kemps Verhage - boer

Fabian Kemps Verhage - boer

Soms ben ik gewoon te enthousiast!

“Ik zie een zeer betrokken groep actieve leden die samen met de boeren en het bestuur al veel heeft bereikt. Ik heb inderdaad gezien dat we een agrarische uitdaging hebben qua water en wortelonkruid. Verder heb ik de indruk dat er al veel plannen bestaan. Ik heb er zin in om alle plannen in combinatie met mijn eigen ideeën en de kennis over wat wel en niet gemakkelijk werkt, tot een realistisch plan om te vormen. Hiermee kunnen we de komende maanden aan de slag”.  Draagvlak voor een gezamenlijke richting is erg belangrijk: “Het is immers jullie, uuh onze, boerderij!”

De leukste uitdaging is om de balans te vinden tussen financieel en sociaal en tussen efficiënte bedrijfsvoering en wat de natuur brengt. “Denk bijv. aan de varkens in de kringloop brengen”. Bij de vraag wat hij als grootste uitdaging ziet, gniffelt hij: “structuur houden en keuzes maken, want soms ben ik gewoon te enthousiast!”

Het is ontzettend dynamisch, iedere dag is anders.

Na een studie Aardwetenschappen en een Master Environmental Management, wilde Daniël een rol gaan spelen in de duurzaamheidstransitie. Toen hij als bijbaan zonnepanelen aan het installeren was, bedacht hij dat hij graag buiten wilde blijven werken. Hij besloot de deeltijdstudie Biologisch-Dynamische Landbouw bij de Warmonderhof te gaan doen. Daniël is erg blij dat hij boer is geworden bij Herenboeren Heemstede. “Het is ontzettend dynamisch, iedere dag is anders. Het is heel leuk om met verschillende mensen te werken die allemaal net zo enthousiast als ik zijn over ons concept. Vroeger was ik wel eens bang dat ik mijn werk over tijd saai zou gaan vinden, maar dat zie ik hier niet snel gebeuren. Het is juist zo leuk dat we continu aan het ontwikkelen zijn en altijd ergens naar toe werken. Met als stip aan de horizon een circulaire boerderij, dus zonder externe input. Ik zou hier op termijn bijvoorbeeld graag een elektrische trekker gebruiken.”

Daniël Treep - boer

Daniël Treep - boer

Bart de Visser - voorzitter

Bart de Visser - voorzitter

Even lekker met de handen in de aarde.

Samen met mijn vrouw en twee kinderen woon ik op nog geen anderhalve kilometer van de boerderij. Van jongs af aan ben ik begaan met het verlies van biodiversiteit en een aantal jaar geleden ontstond mijn interesse voor regeneratieve landbouw. Zodoende kwam ik terecht bij Herenboeren Heemstede. Samen zorgen voor de bodem, een plek creëren waar het fijn is om te zijn en mooie producten oogsten. Wat een prachtig concept is dit! Naast mijn bestuurlijke taken ben ik regelmatig op het land te vinden. Even lekker met de handen in de aarde….

…gezonde en eerlijke biologische producten kweken…

Als secretaris hoop ik om van nut te zijn in het bestuur door de interne organisatie te versterken, ervoor te zorgen dat alle leden goed geïnformeerd zijn en blijven en ook voor de langere termijn te zorgen dat onze boerderij doet waar deze voor is opgericht: gezonde en eerlijke biologische producten kweken, zoveel mogelijk circulair werken en te zorgen dat we kunnen laten zien dat er prima initiatieven zijn ten opzichte van de grootschalige landbouw die de bodem uitput en de natuur verwoest. Als vogelaar ben ik benieuwd hoe de aantallen en de soorten vogels zich aan ons land aanpassen. Mijn ervaring in verschillende besturen en organisaties komt – naar ik hoop – goed van pas.

Marcel Oomen - secretaris

Marcel Oomen - secretaris

Thomas Bervoets - penningmeester

Thomas Bervoets - penningmeester

Waar komt voedsel nu eigenlijk vandaan?

Ik ben gaan deelnemen in het initiatief van de Herenboerderij vanwege mijn zorgen over het huidige landbouwsysteem en om mijn kinderen (en mijzelf) bij te brengen waar voedsel nu eigenlijk vandaan komt. Tot op heden met veel genoegen. Alleen omdat zowel mijn vrouw als ik fulltime werken en we op zaterdagen meestal de kinderen naar sport moeten brengen lukt het niet om meer dan een aantal keer per jaar wat bij te dragen aan de boerderij. Omdat ik me bewust ben van het feit dat dit initiatief alleen gaat werken met de inzet van de deelnemers inzet ik graag mijn financiële kennis in.

Je eigen voedsel verbouwen vind ik magisch.

Om dat samen te doen en zo met vele handen licht werk te maken, vind ik zo mogelijk nog magischer. Daarom ben ik zo blij met onze Herenboerderij! Ik zet me graag in om onze boerderij te laten groeien. Mijn hart ligt bij het werken op het land en ik maak anderen hier graag enthousiast voor. En zelf leer ik hier graag meer over. Ik heb enige ervaring opgedaan in Frankrijk die ik goed kan inzetten bij het voorbereiden en uitvoeren van het teeltplan. De agrarische activiteiten zijn de basis van onze boerderij en de boeren onze onmisbare troeven. Hoe mooi dat we in hen zoveel kennis en kunde aan onze zijde hebben!

Saar Francken - algemeen bestuurslid

Saar Francken - algemeen bestuurslid

Hannah Hendrikx - algemeen bestuurslid

Hannah Hendrikx - algemeen bestuurslid

We ontdekken op de boerderij van alles.

Ik geloof in dit concept en geniet er met volle teugen van. Heerlijk om na een drukke werkweek ‘in mijn hoofd’ de handen uit de mouwen te steken met de oogst ploeg! Ik vind het leuk om zelf meer te leren over hoe groenten groeien, maar minstens zo mooi vind ik het om door de ogen van mijn kinderen van 9 en 11 te kijken. Ze ontdekken op de boerderij van alles. En dat allemaal op een paar kilometer afstand. Ik hou ervan om te bouwen, iets nieuws op te zetten dat klopt. Mensen enthousiasmeren en meekrijgen is daarbij mijn kracht. Het geeft me voldoening om ook ecologisch bij te dragen aan een betere wereld: op weg naar duurzame voedselproductie.

Tegenwoordig noem mijzelf met veel trots en voor de grap ook boerin.

Daarom ben ik regelmatig op het land te vinden. Samen met mijn man en twee zonen van 18 en 16 wonen wij in Heemstede. Mijn enthousiasme om van HBH een succes te maken is groot. Ik vind het een geweldig concept en hoop andere leden (huidige en toekomstige) te motiveren om mee te werken aan het gezamenlijk doel: het gezamenlijk runnen van een boerenbedrijf. Ik vind de verbinding tussen het bestuur en de boeren belangrijk; onze boeren voorzien ons van de nodige ervaring en kennis. Mijn inzet is vooral gericht op een open en transparante onderlinge communicatie en het organiseren van activiteiten voor jong en oud om betrokkenheid en samenwerking met de leden te optimaliseren.

Annemarie Tiggelman - algemeen bestuurslid

Annemarie Tiggelman - algemeen bestuurslid

Josephine Smits - algemeen bestuurslid

Josephine Smits - algemeen bestuurslid

Mijn interesse in de landbouw is de rode draad in mijn leven.

Na mijn studie Zoötechniek in Wageningen heb ik 10 jaar in de agrarische sector gewerkt, veelal in dienst van de boerenorganisaties, waaronder de Middelbare Landbouwschool in Groningen. Hier ben ik praktisch bezig geweest met praktijkonderwijs in veevoeding, fokkerij, melktechniek, grasland, biologie en meer. De 35 jaar in Drenthe zijn privé besteed aan onder meer het fokken van IJslandse paarden, Drentse heideschapen en krielkippen. Naast het verzorgen van de dieren heb ik klauwen bekapt, geboorten begeleid en hooi gewonnen, naast het onderhoud van een kleine moestuin. Zes jaar geleden heb ik een MBO koksopleiding gevolgd, aangezien het verwerken van producten ook mijn belangstelling heeft. Ik ben grotendeels opgegroeid in Heemstede, getrouwd en heb twee volwassen zoons en intussen twee kleinkinderen

Verified by ExactMetrics