Komkommer, uien of andere groenten in zoetzuur zetten is eigenlijk heel gemakkelijk.
Niet te verwarren met het inmaken van zure bommen, waarvoor je wat meer geduld moet hebben en wat ook een net andere bereiding vraagt.
Het inleggen van rode ui en komkommer kun je vlak voor het diner nog maken. Ik gebruik graag wijnazijn maar ook daarin kun je zelf kiezen wat je lekker vind. De hoeveelheid die je maakt is natuurlijk ook belangrijk. Zolang je de verhouding water-azijn 1-op-1 houdt kun je eigenlijk niet fout gaan. Je snijdt al snel te veel groenten voor een potje.
Ingrediënten: dit recept is voor 1/2 komkommer en 1 rode ui in een pot van 300ml.
. Groenten om in te maken
. 100 ml water
. 100 ml azijn
. 3 el suiker
. 1 el citroensap
. een paar gekneusde peperkorrels
. 2 laurierblaadjes
. een paar gekneusde korianderzaadjes
Bereiding
. Snij de groenten die je op zuur wilt zetten in plakjes of reepjes
. Zorg dat je een brandschone pot hebt
. Voeg azijn, water, citroensap en kruiden bij elkaar in een maatbeker en roer door. Kijk goed of de suiker opgelost is. Zo niet, dan kun je eventueel de vloeistof in een steelpannetje wat verwarmen zodat de suiker beter oplost.
. Doe de groenten in de pot. Overgiet de groenten met de inmaakvloeistof en kruiden totdat de pot tot de rand gevuld is. Draai de deksel erop en zet de pot in de koelkast. Na 15 min kun je de ingelegde groenten al eten.
Je kunt nog 2 of 3 keer de pot bijvullen met verse groenten.
Extra: je kunt nog piment of een paar plakjes rode peper toevoegen als je wilt.