Citroenmelisse is een uitbundige plant in onze kruidentuin, die al vroeg in het jaar blad heeft. Citroenmelisse heeft een citrus smaak, die neigt naar citronella. Daarom niet te veel tegelijk gebruiken voor de maak, maar net genoeg voor een frisse noot. Ook de geur is fris. Juist de jonge blaadjes kun je in veel gerechten gebruiken. Enkele voorbeelden:
. Limonade (enkele blaadjes in water, ijsblokjes, eventueel met honing)
. Thee: enkele blaadjes in kokend water, liefst vers. Als je van verse munt thee houdt, dan vind je thee van citroenmelisse vast ook heel lekker.
. Salades: in de Noord-Afrikaanse keuken wordt citroenmelisse graag gebruikt in salades, vanwege de citrus smaak
. Stoofgerechten: ook in stoofgerechten voegt citroenmelisse een heerlijke frisse toon toe
. Bij vis kun je citroenmelisse gebruiken als garnering, ook dan geeft het een frisse citrus smaak
.Garnering in toetjes
Citroenmelisse thee wordt van oudsher ook gebruikt als kalmerend middel, en zou ook de spijsvertering tot rust brengen. Ook wordt een positief effect op de werking van het geheugen toegeschreven aan Citroenmelisse. Er zijn ook studies gedaan naar het tegengaan van versuikering van eiwitten, vanwege het rozemarijnzuur dat in dit kruid te vinden is. Hiermee zou het kruid mogelijk bijdragen aan een jeugdige uistraling (huid).
Bijen zijn er gek op (nectar rijke bloemen), en juist muggen en roofinsecten niet zo. Onze imkers wrijven de handen in met gekneusde blaadjes vanwege de geur; de bijen reageren rustiger daardoor.