Ook dit voorjaar hebben we weer hard gewerkt om deze zomer een overvloed aan kruiden te kunnen aanbieden. Heerlijk om je gerechten nog meer smaak te kunnen geven.
Sommige kruiden lenen zich goed voor thuis drogen. Als je elke week een handje extra plukt en thuis droogt, dan heb je al snel je kruidenpotjes vol. Zo heb je het hele jaar door plezier van de kruidentuin.
Welke kruiden drogen?
Niet alle kruiden lenen zich voor drogen. De kruiden die je WEL heel goed kunt drogen zijn de zogenaamde hardbladigen. Zij verliezen de smaak niet bij het droogproces en worden vaak juist in gedroogde vorm in gerechten verwerkt.
Culinaire kruiden
In onze kruidentuin vind je onder meer:
- Oregano
- Tijm
- Salie
- Rozemarijn
- Laurier
- Lavendel (blauw en wit)
Kruidenthee
Hou je van kruidenthee? Naast de verse munt thee, verse citroenmelisse of tijm kun je ook blaadjes voor kruidenthee verzamelen en drogen. Zo stel je je eigen kruidenthee samen. Er is veel te vinden op de boerderij dat je daarvoor prima kunt gebruiken, zowel vers als gedroogd.
In het voorjaar kun je al aan de slag. Denk aan:
- Jong braamblad (vooral de verse lenteblaadjes)
- Verbena (blaadjes)
- Brandnetel (topjes)
- Meidoorn (blaadjes)
- Citroenmelisse
- Madelief (blaadjes)
Later in het seizoen komen er nog meer kruiden bij:
- Kamille
- Verbena, oftewel ijzerhart (verschillende soorten)
- Goudsbloem, oftewel calendula
- Korenbloem
Hoe droog je kruiden het beste:
Wie een droogapparaat heeft gebruikt deze natuurlijk. Het sneldrogen heeft als voordeel dat de kleur redelijk goed behouden blijft, het drogen gaat veel sneller, de blaadjes zijn mooier en er is geen kans op schimmel door de hogere temperaturen. Het nadeel is het energieverbruik (minder duurzaamheid). Er zijn ook droogapparaatjes met een zonnepaneeltje, maar die zijn prijzig.
Als je geen droogapparaat hebt:
- Je kunt takjes kruiden met een elastiekje samenbinden en op een droog plekje uit de zon ophangen. De kruiden ‘krimpen’; daarom gebruik je liever een elastiekje dan een touwtje. Na enkele weken zijn de kruiden gedroogd. Op een keukenpapiertje kruimel je de gedroogde blaadjes klein en daarna bewaar je de kruiden in een schoon potje.
- Bloemblaadjes droog je op een keukenpapiertje. Het keukenpapiertje neemt extra vocht op, en je schud het papiertje zo leeg in een potje.
- Bij tijm raad ik aan om het bundeltje te drogen te gangen met een katoenen zakje er omheen, omdat de gedroogde blaadjes makkelijk van de takjes af vallen. Je kunt ook de tijmtakjes (niet nat) gewoon in een bakje wegleggen, en af en toe even omhusselen.
Belangrijk om te weten:
Leg de kruiden niet rechtstreeks in de zon om te drogen. Het zonlicht verkleurt niet alleen de kruiden maar de geur, smaak en werking worden ook minder.
Een vochtige omgeving is funest; de kruiden raken beschimmeld.
Dus: uit de zon, op een droge plek met goede ventilatie, met een temperatuur van tenminste 18 graden.