Update kruidenteam
Kruiden oogsten
Het Kruidenteam maakt zich langzaam op voor het volgende seizoen. De kruiden staan er mooi bij en daarom is het nu de beste tijd voor de leden om deze te oogsten:
- (Krul)peterselie, bladselderij en maggiplant: laten zich heel goed invriezen.
- De basilicum is geschikt voor het maken van pesto; de smaak is krachtig en vol. Lees meer over het oogsten van basilicum.
- De oregano en tijm zijn het lekkerst als je ze droogt.
- Brandnetelzaden zijn echte vitamine bommetjes! Het Nederlandse Chiazaad.
Het team heeft zelf ook geoogst de afgelopen zomer. Daardoor kan er een kleine oplage calendulazalf worden gemaakt en zullen we bij één van de laatste uitgiftes met een tafel gedroogde culinaire kruiden, theekruiden en calendulazalf staan. Er zal niet genoeg zijn voor alle leden; het is meer een aanmoediging om volgende zomer zelf aan de slag te gaan met de overvloed die we hebben! Recepten en bewaartips staan op onze website.
Zaden verzamelen
Ook gaan we zaden verzamelen voor het volgende seizoen, zoals rucola-, dille- en Oost-Indische kersen. Korianderzaden en nigellazaadjes kunnen gedroogd in de keuken worden gebruikt. Eén van onze leden kwam met de tip om Ayurvedische thee te maken van Korianderzaad, Komijnzaad en Venkelzaad (KKV thee).
Onkruid werkt met ons mee
De grond krijgt ook de aandacht. Als de kruiden op hun einde zijn, worden de akkers en bedden die beplant zijn met éénjarige planten toegedekt met maaisel van gras en onkruiden. Dan dekken we toe met zwart plastic en laten we zo het geheel composteren. De voorbereiding van de kas heeft ons geleerd dat dit prachtige rulle grond vol bodemleven oplevert. Als we kleine oppervlaktes zo bewerken, stikt de grond niet (anders dan de hectares grond voor groenten).
Nieuwbouw
Het laatste stuk van de kruidentuin gaat worden gebouwd voor medicinale doeleinden. Eerst composteren we de grond met maaisel en zwart zeil. Daarna kunnen we aan de slag met de aanleg van de vormen waar de medicinale kruiden in komen te staan. Hopelijk lukt dat nog voor de najaarsstormen, zodat we in het voorjaar volledig bezig kunnen zijn met planten en zaaien.