Bijgerecht voor 4 personen
Citroenmelisse kun je voor thee gebruiken, maar wordt in het Midden Oosten ook vaak in salades of groente gerechten gebruikt. Dit recept is heerlijk als bijgerecht bij bijvoorbeeld een curry of couscous salade. Hou je van meze met pita broodjes? Dan is dit gerecht zeker een optie voor een meze.
Ingrediënten:
1 rode ui, in halve ringetjes
1 grote aubergine, in kleine stukjes
250 gr wilde spinazie, gesneden
goede olijfolie, zeker 5 el
sap en rasp van 1 citroen
1 grote hand citroenmelisse, gesneden
50 gr walnoten fijngehakt
3 el dadelstroop of agavesiroop
1 el crema di balsamico
peper/zout/paprikapoeder
Bereiding:
Bak de uien aan in de olijfolie. Het lijkt veel olie, maar dat heeft dit gerecht nodig. Voeg daar de stukjes aubergine aan toe. Kruid de aubergine met peper, zout en paprikapoeder en bak bruin. Voeg het sap en rasp van de citroen toe. Voeg de crema balsamico toe. Voeg de spinazie toe en 3/4 van de citroenmelisse.
Als de spinazie wat geslonken is voeg je ook de walnoten en de dadelstroop/agavesiroop toe.
Nu laat je het gerecht even stoven (15 min) totdat de aubergine helemaal zacht is. Voeg als laatste nog de citroenmelisse toe die je had achtergehouden, voor de kleur maar ook voor de smaak.
Het resultaat is zoet-fris. Serveer bij voorkeur warm.
Tip: in het Midden Oosten gebruiken ze ook vaak saffraan olie. Deze olie heeft een bijzondere citrus smaak. Heerlijk om ook in dit gerecht te gebruiken. Als je daar voor kiest, dan heb je geen citroen meer nodig en volstaat een beetje azijn naar keuze (appel, witte/rode wijnazijn)