Eetbare bloemen
Het zonnetje heeft volop geschenen en daarmee komen ook de eetbare bloemen in de kruidentuin op. We zetten ze graag even voor je op een rijtje:
- Borage ofwel komkommerkruid. De kleine blauwe bloemetjes met het zwarte pitje zijn een feestelijke toevoeging in salades of in je ijskoude waterkan. Van de plant wordt ook borage olie gemaakt. Deze olie wordt cosmetisch gebruikt om huidaandoeningen zoals ontstekingen, eczeem en puistjes et behandelen, en herstelt en beschermt de huid
- Goudsbloem ofwel calendula. De oranje bloemblaadjes kun je eten in salades, meebakken in cake/muffins, je kunt de rijst of boter een vrolijk kleurtje geven door de bloemblaadjes mee te koken (iets minder sterk als saffraan). Van deze bloemen wordt ook calendula zalf gemaakt, wat een helende werking heeft bij huid wondjes.
- Oostindische kers. Zowel de bloemen als blaadjes zijn eetbaar, en hebben een scherpe radijs-achtige smaak. Ook deze bloem siert salade’s op. Een favoriet recept is Fresh Spring Rolls met oostindische kers; een heerlijk exotisch hapje. Ook een hartige taart met oostindisch kers is een aanrader. Verwerk hiervoor de blaadjes als spinazie. Van de zaden maak je pittige kappertjes.
- Korenbloem. Deze bloem wordt vaak voor de kleur toegevoegd aan theemengsels, en er wordt gezegd dat korenbloem thee bijdraagt aan een beter immuunsysteem.
- Lavendel. Naast het gebruik van lavendel voor geurende olie of lavendelzakjes kun je lavendel ook eten. Je kunt er limonade siroop van maken en ook in toetjes wordt het graag gebruikt. Gegratineerde geitenkaas kun je met een beetje lavendel een wat zoeter/bloemigere smaak geven. Lavendel olie staat bekend om de kalmerende werking en is een populaire olie in bad of bij welness massages.