De meest bekende pesto is pesto met basilicum. Op onze boerderij telen we elk jaar zowel de groene als de rode basilicum. In het seizoen is er ruim voldoende basilicum om ook pesto te maken voor de leden.
Het meest gebruikte basisrecept voor ongeveer 125 gr pesto bevat de volgende ingrediënten:
. 30 gr basilicum (blaadjes)
. 1 teentje knoflook
. 50 gr parnezaanse kaas (geraspt is fijn)
. 6 el goede extra vierge olijfolie
. 30 gr pijnboompitjes
. peper
. 1 tl citroensap (voor de houdbaarheid van de kleur vooral)
Als je de bovenstaande verhoudingen aanhoudt, dan kun je vervolgens eindeloos variëren. Je voegt de ingrediënten samen in een blender of keukenmachine en maalt de pesto grof of glad, naar keuze.
Als je de pesto een weekje wilt bewaren in de koelkast, doe de pesto dan in een brandschone pot en dek de pesto af met een laagje olie.
Variatie tips:
Vegan pesto:
30 gr basilicum, 1 teentje knoflook, 1-2 el edelgist, 30 gr pijnboompitjes, 25 gr cashewnoten, 6 el olie, peper, zout, citroen
Rucola pesto:
40 gr rucola, 1 teentje knoflook, kaas of edelgist, 40 gr walnoten, olie, peper, citroen
Brandnetelpesto:
Hiervoor gebruik je 40 gram brandnetelblad. Door de brandnetel te blancheren 9even 1-2 min in kokend water)prikt de brandnetel niet meer. Dep het gekookte blad wel goed droog.
Verder is het recept hetzelfde als het basisrecept.
Je kunt niet alleen met de kruiden, maar ook met de nootjes variëren. Pijnboompitjes zijn best duur en cashewnootjes zijn bijna net zo lekker. Pesto met koriander en pistachenootjes echt sjiek, en rucola smaakt heerlijk samen met walnootjes.
Probeer het zelf maar eens!
.