Met deze risotto zet je een heerlijk gerecht op tafel met een een frisse smaak door de citroenmelisse en citroen, maar met een aardse toon door de paddenstoelen, venkel en salie.
Ingrediënten (4p):
.400 gr risotto rijst (1 pak)
. 1 glas witte wijn
. 1 bouillonblokje, bij voorkeur paddenstoelen bouillon
. 2 uien, gesnipperd
. 2 teentjes knoflook, geperst
. 400 gr paddenstoelen naar keuze
. 1 courgette klein gesneden
. 1 middelgrote venkel, in dunne reepjes gesneden
. 100 gr pijnboompitjes
. 2 el edelgist of 150 gr parmezaamse kaas
. 10 blaadjes salie, vers, fijngesneden/gescheurd
. 15 blaadjes citroenmelisse, vers, fijngesneden/gescheurd
. sap en rasp van 1 citroen
. 40 gr boter en wat olie om in te bakken
. 1/2 liter water
Bereiding:
Fruit de uien aan in een beetje olie met knoflook, bak ook de gesneden courgette mee. Voeg ook de venkel toe en bak even mee. Voeg dan de boter/olie toe en de risotto, zorg dat de rijstkorreltjes rondom een laagje olie krijgen. Voeg dan het glas wijn toe en verdamp de alcohol voordat je meer water toevoegt. Voeg nu ook 10 blaadjes citroenmelisse (fijn gesneden) toe, het citroensap en de rasp. Kook nu op een lager pitje de risotto gaar. Voeg steeds vocht toe als de risotto droog dreigt te koken
Bak ondertussen de paddenstoelen ‘droog’ (zonder boter/olie) rondom bruin in een aparte pan. Als de paddenstoelen bijna klaar zijn voeg je een scheutje olie of een beetje boter toe en voeg je de salieblaadjes toe. Bak deze blaadjes even mee op middelhoog vuur. Als de paddenstoelen klaar zijn kun je ze bij de risotto voegen.
Nu kun je kiezen of je edelgist of parmezaan toevoegt aan het gerecht. Kook deze nog even 2 minuutjes mee.
Bak de pijnboompitjes nu ook nog even in een droge pan (geen olie) zodat de geur en smaak meer vrij komt. Voeg deze pijnboonmpitjes als laatste toe aan het gerecht.
Bij het serveren strooi je de laatste citroenmelisse over het gerecht. Dit niet alleen voor de kleur, maar ook de smaak van de niet-gekookte blaadjes is anders.
Eet smakelijk.