“Ik was als kind al gek op dieren, en vooral schapen. Maar het begon allemaal toen ik een Bordercollie kreeg”. Regina Kouprie vertelde uitgebreid hoe haar kudde Schoonebeker schapen tot stand is gekomen. Regina is opgeleid als leerkracht voor het speciaal onderwijs. Met haar Bordercollie was zij als vrijwilliger bij een nieuwe kudde in Lopersum betrokken. Vanuit haar enthousiasme begon ze een opleiding tot herder en heeft diverse aanvullende cursussen gedaan.
PWN
Na een situatie waarbij een lammetje van haar moeder gescheiden werd, besloot zij zich op een manier van begrazing te richten met meer respect voor de schapen. Vijftien jaar geleden kon ze een proef starten bij de PWN in de Kennemerduinen, waar prunussen moesten worden bestreden. Dit bleek zo succesvol, zodat Regina met een eigen kudde van 50 schapen aan de slag ging. Ze had veel aandacht voor het welzijn en de rust van de schapen, zodat ze niet erg schrikachtig zijn. Lammetjes werden bij de kudde gehouden, wat tot een stabiele kudde heeft geleid die voor o.a. Bloemendaal en Heemstede op projectbasis de begrazing verzorgde.
Oude dag
Recent bleek dat de PWN de duinbegroeiing onder controle heeft, waardoor de kudde moet worden afgestoten. Regina heeft toen de Stichting Vrienden van het Oude Kennemer Schaap opgericht die zich inzet voor de oude dag van de kudde van circa 385 schapen. Schapen zijn ondergebracht in Zwaanshoek, Ipenrode, Amstelveen en Heemstede. Voor een deel is ze nog op zoek.
Onze kudde
Op de Herenboerderij kunnen 30 schapen tot het najaar van hun oude dag genieten. De kudde bestaat uit 6-, 7- en 8-jarige schapen in conditieschaal 8, die 15-16 jaar oud kunnen worden. De schapen hebben eten (gras/kruiden/distels of hooi) en beschutting tegen de volle zon en harde wind nodig. In juni (in ieder geval na IJsheiligen) wordt de kudde geschoren om vliegen-eitjes en maden te voorkomen. De kudde is zorgvuldig samengesteld, zodat sommige schapen bij hun moeder kunnen blijven als ze er een sterke band bestaat. Enkele schapen hebben namen, zoals Dreumes en Carnaval. De kudde heeft ondertussen een mooie plek gekregen aan de noordelijke rand van het terrein (aan de boskant, grenzend aan Hageveld) met een schuurtje waar de mest wordt opgevangen. Ook wordt door het Bouwteam in de grote schuur een plek gemaakt waar de schapen ‘s nachts kunnen blijven en de mest wordt opgevangen.
Meedenken over de schapen?
Een ploeg leden zorgt voor de verweiding van de schapen. Daarnaast zijn we op zoek naar leden die willen verdiepen in schapen en willen meedenken over hoe we de schapen willen opvangen (verweiden, mestgebruik, wol, wat doen we na het najaar). Meld je via boer.heemstede@herenboeren.nl.