Basilicum oogsten
Er gaat niets boven verse basilicum op pizza, pasta of zelfgemaakte bruschetta. Het goed oogsten van de bladeren is niet alleen geweldig voor je gerechten, maar het is eigenlijk ook nodig om je plant sterk en gezond te houden. We laten zien wat de beste manier is om verse basilicum te oogsten, maar ook hoe je het kunt bewaren, zodat je weken- of maandenlang over heerlijke basilicum beschikt.
Oogst het basilicum wanneer de plant begint te bloeien, wat nieuwe groei zal stimuleren. Dus zoek de planten met een beginnende bloem in de top. Knip bloemknoppen eruit voordat ze bloeien. Als een basilicumplant eenmaal bloeit, zal hij geen blad meer produceren.
Verwijder de stelen door de plant van boven naar beneden bij te knippen. Gebruik een kleine schaar om de stelen gemakkelijk te verwijderen.
Knip de stelen net boven de bladknop af. Je moet bij het verwijderen van hele stelen zo dicht mogelijk bij de bovenkant van de bladknop knippen. Bladknoppen zijn de punten op de plant waar zijscheuten tevoorschijn komen – probeer de stelen op ongeveer een halve centimeter boven dit punt af te knippen. Als je meer dan 2,5 cm boven de bladknop overlaat, zal de plant voedingsstoffen naar dit stompje leiden en weg van de kleinere scheuten die ze nodig hebben. Dit kan de algehele groei van de plant beperken.
De plant deelt zich in tweeën als je net boven de knop knipt, zodat hij voller en weelderiger kan groeien. Knijp de uiteinden van takken en zijscheuten af. Gebruik je vingers om de toppen van de zijscheuten en takken voorzichtig eraf te knijpen. Dit bevordert een gezonde groei en zorgt ervoor dat de plant voller groeit.
Basilicumbloemen zijn eetbaar, maar hun smaak is sterker dan basilicumblaadjes en hun zaaddozen zijn grof en korrelig.