Zonnepanelen op het dak van de stal
Hoe zit het met de zonnepanelen?
Menig lid vraagt zich af van wie de zonnepanelen op het dak van de stal zijn en of we als boerderij gebruik maken van de opgewekte groene stroom. Medelid Egbert Dijkstra, die tevens voorzitter van de Coöperatie Zon op Heemstede is, geeft een toelichting.
Zon op Heemstede is in 2013 gestart als een van de eerste lokale energiecoöperaties in ons land, met als doel het helpen terugdringen van CO2-uitstoot door het leggen van zonnepalen op zoveel mogelijk grotere daken. De Coöperatie maakt gebruik van de postcoderoosregeling. Hierdoor is het voor samenwerkende inwoners van de gemeente mogelijk om gezamenlijk panelen te leggen in projecten die anders financieel niet rendabel te maken zijn. Dat was nog in de tijd van relatief stabiele, “normale” energieprijzen!
In de afgelopen jaren heeft de coöperatie – hetzelfde type organisatie als Herenboeren – op zeven gemeentelijke en publieke daken circa 1.000 panelen geïnstalleerd. Inmiddels spreken we met de gemeente over het leggen van panelen op een nog te plaatsen overkapping van het parkeerterrein bij het zwembad Groenendaal en op het dak van het zwembad zelf.
Voorjaar 2017 zijn in overleg met de toenmalige eigenaar van de stal (de boer op de Dinkelhoeve) 272 panelen gelegd op de zuidkant van het dak. Daarbij is één lichtrij, die je nog wel aan de andere kant ziet, verwijderd. Dit is duidelijk zichtbaar op bijgaande foto, genomen tijdens het openingsfeestje op 8 april 2017. Het project is volledig gefinancierd door leden van Zon op Heemstede. Met de toenmalige pandeigenaar is formeel afgesproken de panelen gedurende 15 jaar (tot 2033) op het dak te laten liggen. Dit zogenaamde recht van opstal is overgegaan naar de nieuwe eigenaar van de stal, Herenboeren Heemstede. Overigens zijn meerdere leden ook lid van Zon op Heemstede.
Zon op Heemstede is eigenaar van de installatie, draagt zorg voor monitoring van het systeem en het noodzakelijke onderhoud. Het verkoopt de jaarlijkse opbrengst van circa 75.000 kWh aan Greenchoice die het doorverkoopt aan haar klanten. Het netto-resultaat wordt na aftrek van kosten voor onderhoud, verzekeringen en dergelijke, uitgekeerd aan de deelnemende leden. Zij zien hun investering in 7 tot 8 jaar terugverdiend.
Gebruiken we de met de panelen opgewekte stroom?
Een kWh elektriciteit heeft geen label. Ook thuis weet je niet van welke windmolen of gascentrale de gebruikte stroom vandaan komt. Daarnaast wordt er alleen stroom opgewekt als er zon is – dus niet ‘s nachts en nagenoeg niet in de winter. Echter, de via het dak opgewekte elektriciteit wordt aan het net geleverd via dezelfde kabel als die waarover de boerderij stroom afneemt. Tien tegen een dat op het moment dat de panelen stroom opwekken de dan in beweging gebrachte elektronen de “voeding” vormen voor het gelijktijdig gebruik van elektriciteit door de boerderij!
Is het een goed idee om zelf, als Herenboeren ook panelen te leggen?
Het is altijd goed meer panelen te leggen! Elk extra paneel vermindert de CO2 uitstoot omdat een kolen- of gascentrale met iets minder vermogen hoeft te draaien. Met de huidige energieprijzen is het ook financieel aantrekkelijk – panelen op je eigen dak verdienen zich in enkele jaren terug, terwijl ze gedurende 25 jaar stroom produceren. Afhankelijk van de sterkte van het dak zouden we aanvullend op de andere kant van het dak nog panelen kunnen plaatsen. Omdat het om de noord-kant gaat zal het rendement laag zijn, hoogstens 40%.
Een wellicht beter alternatief is het plaatsen van panelen op de grond of op een eventueel nog te realiseren overkapping voor landbouw-werktuigen. Mogelijk kunnen we hierbij een speciale type panelen gebruiken (PVT) waarmee we tegelijk via een warmtepomp de nog te realiseren vergader- en sanitaire ruimte op een duurzame manier – zonder gas – kunnen verwarmen. Een potentieel interessant plan dat met de bouwcommissie verder uitgewerkt zal moeten worden!
Op de website van Zon op Heemstede vind je meer informatie over de coöperatie en de mogelijkheid om te participeren.