Deze likeur hebben we in de zomer van 2023 voor het eerst geproefd en is absoluut een topper! Makkelijk zelf te maken, ook leuk als cadeau. Je kunt de salie likeur nippen uit een likeurglaasje of een bolletje roomijs overgieten met een eetlepel van deze likeur, als afsluiter van een heerlijk diner.
Ingrediënten:
. 40 gr verse salie
. 1/2 l sterke drank, minimaal 40% alcohol. Gin, wodka of brandewijn zijn het lekkerst
. 200 ml water
. 200 gram suiker
. 1 gesteriliseerde weckpot voor 1 l, een klein glas voor in de weckpot om de salieblaadjes onder water te houden.
Eerst maak je het salie aftreksel met alcohol.
Was de salieblaadjes niet, schoonvegen mag natuurlijk wel. Doe de salieblaadjes in de weckpot en overgiet met sterke drank naar keuze. Zet daarop een glas of iets anders zodat de salieblaadjes onder water blijven. Sluit de weckpot af en zet een maand lang in op een koele plek uit de zon (niet in de koelkast).
Na 1 maand:
Zeef de salieblaadjes uit de drank. Breng het water aan de kook en los de suiker op in het hete water. Voeg het suikerwater bij de sterke salie drank, en voilà .
Je kunt de salie likeur het beste bewaren in een brandschone pot of fles, uit de zon. Als de drank een beetje verkleurt (bruin) is niet erg.