Stamppot raapsteeltjes, of keeltjes zoals mijn moeder deze groente noemt, is een heerlijk gerecht uit (groot)moeders tijd, op en top Hollandse kost.
Dit recept is een vegan variatie, vol smaak maar zonder dierlijke producten. De plantaardige shoarma reepjes vind ik lekkerder dan spekjes!
Ingrediënten (4 pers):
. 600 gr raapsteeltjes, gesneden
. 1 kg kruimige aardappels
. 1 teentje knoflook
. 1 ui gesnipperd
. 40 gr plantaardige boter
. 1 tl grove mosterd
. 150 ml plantaardige melk (soja- of havermelk ONGEZOET is het lekkerst)
. 1 pak plantaardige shoarma reepjes
. 4 plantaardige braadworstjes of schnitzels
. snuf zout
Bereiding:
Schil de aardappels, snij ze wat kleiner en kook deze in 15-20 klaar. Bak ondertussen de gesnipperde ui, knoflook en plantaardige shoarma reepjes met de boter in een koekenpan totdat de reepjes mooi bruin en licht knapperig zijn. Bak ook de worstjes of schnitzels.
Als de aardappels gaar zijn, stamp je deze eerst met plantaardige melk tot puree. Doe er zout en mosterd bij en roer goed door. Dan voeg je ook de shoarma reepjes met ui, knoflook en boter toe en meng het geheel. Als laatste stamp je de raapsteeltjes er ook door heen.
Veel mensen zijn huiverig om een plantaardige stamppot te proberen omdat de traditionele stamppot nou net zo lekker is met een lekker kuiltje jus. Als je heel graag jus bij de stamppot lust, dan kun je deze gemakkelijk erbij maken. En met worstjes van Beyond Meat gaat iedereen overstag voor dit recept.
Plantaardige jus:
. 40 gr Boter
. 1/2 bouillonblokje
. enkele takjes tijm
. 1 el sojasaus
. 1 blaadje laurier
. 1 sjalot fijn gesnipperd
. 50 ml water
. 1/2 tl maizena (maismeel als bindmiddel)
Bereiden: smelt de boter op middelhoog vuur (zorg dat de boter niet verbrandt). Bak daarin het sjalotje. Voeg de tijm en laurier toe en laat de smaken er even intrekken op laag vuur. Voeg sojasaus, 1/2 bouillionblokje, water en maizena toe en laat nog even pruttelen totdat de jus wat is gebonden. Voilá, zo gemaakt.
Alle ingrediënten van deze jus zijn ook glutenvrij te verkrijgen. Het scheutje water met maismeel is niet per sé noodzakelijk, maar dan is de jus naar mijn smaak wel erg vet omdat je dan geen water toevoegt en puur boterjus gebruikt.