Deze volledig plantaardige variant op de bekende franse uiensoep maak je op smaak met de shitake en bij voorkeur ook met knoflook croutons. Er is in dit recept geen bloem gebruikt, waardoor de soep wat lichter is (ook in koolhydraten).
Ingrediënten uiensoep (4 pers)
. olijfolie of plantaardige boter om in te bakken
. 5 grote uien
. 1/2 bakje shitake, fijn gesneden
. 3 teentjes knoflook
. tijm, zeker 10 takjes (vers of gedroogd)
. 2 blokjes tuinkruiden bouillon
. 1 tl edelgist vlokken
. 1 sherryglas cream sherry
. zout en peper naar smaak
. 1,5-2l water
Bak eerst de shitake op tot ze mooi bruin zijn. Hou ze even apart. Bak nu de uien zachtjes in plantaardige boter of olie tot ze lichtbruin zijn. Dit is een geduldig werkje. Als de uien mooi bruin zijn voeg je knoflook geperst toe en bak nog even een minuutje. Voeg de tijm en sherry toe en bak de uien tot ze een beetje plakkerig worden. Daarna bouillonblokje, water en edelgist toevoegen, peper en zout naar smaak. Laat dit geheel nog 10 minuten pruttelen. Voeg dan de shitake weer toe.
Croutons:
2 oude boterhammen, 2 teentjes knoflook, beetje olie.
Croutons maak je heel gemakkelijk: snijdt (oud) brood in dobbelsteentjes en hussel met een beetje olie en knoflook. 5 min bakken in een voorverwarmde oven (200 gr) en klaar is Kees. Te lekker …